Kako osnovati strategijo za digitalni marketing v 5 korakih

“In marketing I’ve seen only one strategy that can’t miss – to market to your best customers first.”

– John Romero

Ste v marketing svojega podjetja že vključili digitalni segment? Ali ste eden izmed tistih, ki ste se potolažili z odprtjem Facebook strani, na katero ste že zdavnaj pozabili? Samo z eno akcijo žal ne morete pričakovati večje reakcije, še manj pa bo ta odziv dolgotrajen. V digitalni marketing je potrebno vložiti veliko truda, časa in nenehne prisotnosti. Tudi za digitalni marketing je potrebno na začetku narediti načrt in osnovati strategijo poteka (verjemite, kasneje si boste hvaležni).

Strategija

1. Postavite si cilje in opredelite misijo

Na začetku je zelo pomembno, da razmišljate malce vnaprej in si postavite kratkoročne in dolgoročne cilje, ki jih želite z uvedbo digitalnega marketinga doseči. Ta korak je ključen, saj boste na podlagi ugotovitev osnovali celoten potek aktivnosti in določili smer delovanja. Postavitev ciljev je hkrati tudi zelo dober pokazatelj uspešnosti, h kateremu se boste kasneje lahko vračali in dobili občutek, kako vam gre. Naslednja zelo pomembna zadeva je misija, ki jo mora vsaka strategija nujno vsebovati. V tem delu dobro razmislite, kaj boste z digitalnim marketingom dosegli in kakšno podjetje boste zaradi tega postali. Predvsem je pomembno, da se osredotočite samo na eno stvar.  Misijo lahko opredelite v enem stavku.

2. Opredelite idealne kupce

Seveda je za dober marketing zelo pomemben pravilen pristop k uporabnikom, ki je možen samo v primeru, da jih najprej zelo dobro spoznate. Za spoznavanje uporabnikov obstaja veliko načinov, ki so zelo preprosti in učinkoviti. Glede na potrebe in želje uporabnikov potem prilagodite marketinško komunikacijo.

3. Izberite marketingške kanale

Za digitalni marketing imate na voljo več različnih kanalov, ki so pravzaprav med seboj zelo podobni, vendar se vseeno razlikujejo v nekaterih ključnih lastnostih. Preden se lotite tega dela je pametno, da najprej spoznate prednosti in slabosti posameznih kanalov in potem pametno izberete. Seveda vam mora v tem delu spoznavanje uporabnikov iz predhodne točke ogromno pomagati, saj boste tam izvedeli, kjer se vaše “digitalne” stranke zadržujejo. Vaša naloga bo potem samo še ta, da jih primerno nagovorite in jim ponudite tisto, kar si želijo. Pomembno je tudi, da na tem mestu poleg vsebine ne izpustite podrobnosti, kot so frekvenca objavljanja, čas objavljanja in pravopisne napake.

4. Pod drobnogled vzemite konkurenco

Zakaj bi slabe prakse doživljali na lastni koži, če je to že nekdo storil namesto vas? Zelo pomemben korak v osnovanju strategije digitalnega marketinga je preučevanje konkurence. Ravno zaradi lahke dostopnosti do marketinških kanalov je to delo v bistvu zelo preprosto. Najprej določite kdo vaša konkurenca sploh je, potem pa natančno preučite vse njihove marketinške kanale in opazujte- Ugotovite, katere njihove poteze so bile bolj oz. manj uspešne.

5. Merite svojo uspešnost

Ne glede na to, kdo so vaše stranke, kakšne kanale si za marketing izberete in kakšna bo vaša vsebina, je zelo pomembno, da svoje rezultate redno spremljate in merite. Samo na ta način boste vedeli ali dosegate svoje cilje in kaj morate še izboljšati. Prihranili pa si boste tudi ogromno časa, saj lahko “ne-delujoče” aktivnosti zelo hitro opazite in jih iz marketinga izločite oz. izboljšate ali nadomestite.

Digitalni marketing je zelo dolgotrajen proces, ki se pravzaprav nikdar ne konča. Želje uporabnikov se zelo hitro spreminjajo, ponudbe je iz dneva v dan več in vaša naloga je, da izstopite iz te množice in pokažete nekaj novega, česar ni še nihče.

Kako osnovati strategijo za digitalni marketing v 5 korakih

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.