Empathy map – orodje za spoznavanje strank

“The goal as a company is to have customer service that is not just the best but legendary.”

– Sam Walton

Prepričana sem, da ni podjetnika, ki ne bi ogromno časa porabil za odločanje o najbolj primernem načinu za pridobivanje novih strank. Nekateri se tega lotevajo bolj resno, drugi pa na žalost samo čakajo, da jih bodo stranke opazile same in med vso konkurenco izbrale ravno njih. Seveda je brez vloženega dela zelo nespametno pričakovati dobre rezultate in kot pri večini segmentov spletnega marketinga je treba tudi k temu pristopiti sistematično. Ugotoviti morate, v čem se od vaše konkurence razlikujete in kaj vas naredi tako posebne, da bodo stranke izbrale ravno vas. Empathy map je v tem primeru lahko izvrstna odskočna deska za nadaljnjo raziskovanje.

Pri procesu iskanja novih strank se morate najprej sprijazniti, da se svet ne vrti samo okoli vas, ampak je stranka tista, ki odloča in na katero se morate osredotočiti. Je torej sploh smiselno, da najprej ustvarite izdelek in se potem prebijate skozi težavno pot prepričevanja kupcev? Ali pa raje najprej dodobra spoznate svoje stranke in potem, ko imate občutek, da veste o njih dovolj, prilagodite izdelek glede na njihove potrebe in želje? Predstavljajte si, kako preprosto bi bilo izdelati izdelke ali ponuditi storitev, če bi točno vedeli, kaj se dogaja v strankini glavi?

Kaj je empathy map?

Empathy map je zelo preprosto in uporabno orodje, ki vam pomaga spoznati svoje potencialne in tudi obstoječe stranke. Pravzaprav s pomočjo tega orodja lahko spoznate katerokoli stranko, saj omogoča zelo natančen vpogled v še tako zaposlene misli in življenja uporabnikov. Z uporabo tega orodja ne boste spoznali samo njihovih misli, ampak tudi občutke, strahove in čustva, ki jih doživljajo vsak dan.

 Empathy map

Empathy map deluje po principu dobrih starih miselnih vzorcev, ki so se že v času šolanja izkazali za najbolj učinkovito sredstvo za razlago in pomnjenje. Pozabite na dolge in debele študije, ki so v modernih in hitro spreminjajočih se časih več kot zastarele. Uporabite raje čas za dober “brainstorming” in se poskusite kar najbolje postaviti v kožo idealne stranke. Nespametno bi bilo pričakovati, da boste na koncu dobili točne rezultate in striktne napotke s koraki, kako se trženja lotiti. Bistvo vsega je, da se resnično posvetite vlogi vaših strank in začnete razmišljati tako, kot razmišljajo one. Vsekakor je bolj pomembno, da se najprej osredotočite na stranke in šele potem na razvoj izdelka.

Kaj z uporabo pridobite?

Empathy map vam bo prikazal podobo vaše idealne stranke. Temu boste potem lahko prilagodili način komuniciranja, izbiro prodajnih kanalov, hkrati pa boste dobili tudi vizualno predstavo o željah in potrebah vaših strank. Empathy map vam bo pomagal postaviti trdne temelje, na katerih se bo vaša “gradnja” osebnosti idealne stranke lahko uspešno nadaljevala.

Koga povabiti k ustvarjanju?

Za pridobitev kar najbolj relevantnih rezultatov lahko k sodelovanju povabite sodelavce iz vseh področij. Zelo zanimivo bi bilo vedeti, na kakšen način si vašo idealno stranko predstavljajo sodelavci iz različnih oddelkov in v čem se njihove predstave razlikujejo. Prav te razlike pa vam bodo pomagale opaziti vsako pomembno podrobnost. Izdelava empathy map-a je torej tudi idealna priložnost za druženje in povezovanje sodelavcev v podjetju.

Kako deluje?

Empathy map je sestavljen iz šestih delov in slike namišljene osebe (s katero se lahko tudi malce pozabavate), ki prestavlja vašo idealno stranko. Za dodajanje idej lahko uporabite kar samolepilne lističe, ki jih lepite v ustrezne kvadratke (dele). Za dobre rezultate je zelo pomembno, da zapolnite vseh šest delov in da ste pri tem kar najbolj kreativni, saj boste na koncu nagrajeni s podrobnim zemljevidom v življenje vaše idealne stranke.

1. Misli & čustva

V tem delu se poskusite osredotočiti na stvari, ki so za vašo stranko resnično pomembne. Kaj mislite, da so njene največje sanje in želje? Poskusite ugotoviti, kaj ji je v življenju zares pomembno, kakšne so njene skrbi, kako reagira na različne dogodke in v kolikšni meri mislite, da je zares zadovoljna z vašo obstoječo ponudbo. Prav tako tudi določite, s katerim čustvom stranka povezuje vaše izdelke ali storitve.

2. Mnenja iz okolice

Ta del bo razkril, v kolikšni meri življenjsko okolje vpliva na stranko. Ugotovite, kakšna mnenja imajo strankini prijatelji, njen šef in ostali ljudje, ki stranki veliko pomenijo in imajo moč, da s svojim mnenjem na stranko vplivajo. Ta del je zelo koristen za spoznavanje komunikacijskih kanalov, ki jih stranka uporablja, in spoznanje njenega načina odločanja.

3. Vpliv življenjskega prostora

Tukaj boste opisovali okolje, v katerem vaša idealna stranka živi, čemu je izpostavljena in s kakšnimi problemi se sooča. Razmišljajte tudi o tem, kako stranka reagira na določene situacije doma ali v službi in kako se te reakcije razlikujejo (če se). Za lažji opis okolja, v katerem stranka živi, si lahko pomagate tudi s slikami.

4. Besede & dejanja

Ta del je namenjen razmišljanju o tem, kaj vaša stranka govori ljudem okoli sebe in kaj potem dejansko uresniči. Povezali boste lahko besede z dejanji in ugotovili, kaj je stranki zares pomembno. Prav tako poskusite ugotoviti, kako se vaša stranka obnaša v javnosti in kako v zasebnem življenju. Torej na katere segmente svoje osebnosti je ponosna in katerih v javnosti ne želi izpostavljati.

5. Šibkosti

Potrudite se in vsak del zelo dobro zapolnite s predlogi, saj boste na koncu glede na več izpostavljenih idej dobili veliko bolj podrobne rezultate. V delu “pains” boste ugotovili, kakšni so strankini strahovi, frustracije in ovire. Katerih tveganj se boji sprejeti? Na podlagi teh podatkov boste ugotovili, česa se vaša stranka boji in zakaj je temu tako.

6. Prednosti

Zadnji del izpolnite z idejami o uspehu vaših strank, dodajte njihove cilje in malenkosti, ki jih osrečujejo na dnevni bazi, da boste vnaprej točno vedeli, kako jim lahko polepšate dan. Razmislite tudi o strankinem načinu merjenja uspeha. Je to denar, sreča, morda samo potrditev okolice…?

Empathy map je pravzprav miselni proces, skozi katerega lahko dostopate do najbolj skritih kotičkov osebnosti vaše potencialne stranke. Empathy map obesite na vidno mesto v podjetju, kjer se vam bo v težkih časih, pomagal vrniti spet na začetek in vas spomnil na bistvo, ki se skozi čas zelo rado izgubi. Lažje in bolj pravilno se boste tudi odločili za primeren komunikacijski in prodajni kanal ter črpali ideje za pisanje prodajnih sporočil.

 

 

 

 

Empathy map – orodje za spoznavanje strank
Ocenite prispevek!

Empathy map – orodje za spoznavanje strank

5 thoughts on “Empathy map – orodje za spoznavanje strank

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja