5 mitov o oglaševanju na Google, ki jim raje ne verjemite

Verjetno ste že slišali za Google AdWords. Google AdWords je orodje, ki komurkoli s kreditno kartico omogoča, da prikazuje oglase ljudem, ki iščejo po Googlu. In to zelo mogočno orodje, saj omogoča prikaz oglasov ciljni publiki, ki bi jo sicer zelo težko našli in nagovorili. Googlovi oglasi so postali zelo prepoznavni tudi zato, ker so kratki in jedrnati. Oglaševanje na Google je postalo nuja vsakega oglaševalca.

Hkrati s popularnostjo platforme Google AdWords se je pojavilo tudi veliko strahov, neresnic, pretiravanj in mitov. Namen tega članka je, da z resnico osvetlim pet najpogostejših mitov, ki jih imajo stranke o oglaševanju na Googlu. Ti miti stranke pogosto odvrnejo od uporabe AdWords, čeprav bi bilo za njihovo spletno stran tovrstno oglaševanje zelo primerno.

Oglaševanje na Google in analiza rezultatov

Mit #1: Na Googlove oglase nihče ne klika.

Veliko ljudi, ki Googlove oglase poznajo, pravijo, da na oglase sami nikoli ne klikajo. Pogosto sklepajo, da enako počnejo tudi drugi ljudje, zato trdijo, da je oglaševanje na Googlu metanje denarja stran, saj nihče ne klika na oglase (ta izjava je dvakratno sporna, glej tudi mit #3).

Resnica: Google je v letu 2016 iz naslova oglaševanja zaslužil 79,38 milijard ameriških dolarjev, večino tega preko AdWords (vir: Alphabet Investor relations). Če upoštevamo zaokroženo povprečno ceno 1 ameriški dolar na klik, potem Google v enem letu prejme več kot 70 milijard klikov na svoje oglase. Povedano drugače, skoraj 8 milijonov klikov na oglase – v eni uri. Vsako uro, vsak dan, celo leto. V večini držav je cena na klik precej nižja, tudi v Sloveniji (vir: Wordstream). Teza, da na oglase nihče ne klika, torej ne vzdrži. Upoštevajte tudi, da Googlovi prihodki iz oglaševanja vsako leto rastejo.

 

Mit #2: Nisem tako bogat, da bi oglaševal na Googlu.

Google postaja vse bolj pogosto uporabljeno orodje pri iskanju, internet pa izpodriva starejše medije, kot sta tisk in televizija. Pogosto ljudje mislijo, da je zato oglaševanje na Googlu drago, saj ga primerjajo s cenami oglasov na televiziji ali v revijah.

Resnica: Cene oglasov v revijah in na televiziji so težko primerljive s cenami oglaševanja na Googlu. Edina možnost naročila oglasa, ki jo običajno nudita tisk in televizija, je zakup celotnega oglaševalskega “bloka”, kar je seveda drago. Google ponuja drugačen model, in sicer oglaševalec plača šele takrat, ko posamezni uporabnik klikne na oglas. Ker ni potrebno zakupiti celotnega Googla ali Youtuba, so cene lahko zelo nizke, tudi samo nekaj evrskih centov na klik. Najmanjša vrednost, ki jo lahko ponudite za prikaz svojih oglasov, je 1 cent – vendar drži, da za to ceno vaš oglas verjetno ne bo prišel pred oči uporabnikov prav pogosto. Na Googlu lahko začnete z oglaševanjem že z nizkimi zneski, ki jih poleg tega lahko kadarkoli spreminjate ali oglase celo v celoti ustavite.

 

Mit #3: Če imam oglas na Googlu, bo konkurenca klikala na moj oglas tako dolgo, dokler ne bom bankrotiral.

Oglaševalce pogosto skrbi, da bo njihov oglas videla konkurenca in se jih lotila s surovo silo. Bojijo se, da si bo konkurenca vzela nekaj ur časa in tolikokrat kliknila na njihov oglas, da bo mesečni proračun porabljen ali še celo presežen, izkupiček od oglasov pa ničen.

Resnica: Google se te nevarnosti zaveda že od samega začetka AdWords, zato je zaščita proti takim dogodkom (in še precej bolj naprednim!) vgrajena že v samo orodje (vir: Google). Vsi kliki so preusmerjeni skozi filtre, ki jih analizirajo in neveljavne že takoj izločijo iz vašega računa. Na drugi stopnji se izvaja analiza po tem, ko so kliki že zabeleženi in tudi zaračunani. Če se ugotovijo goljufivi kliki, vam bodo zaračunan denar vrnili na račun. Obstaja pa še tretji nivo, kjer lahko ob sumu nepravilnosti Google kontaktirate sami, da raziščejo stanje.

 

Mit #4: Če bom za ceno na klik ponudil preveč, bo Google pobral denar in zaslužil na mojem nepoznavanju cen.

Oglasi na Google delujejo tako, da vsak oglaševalec ponudi ceno, ki jo je pripravljen plačati za klik na oglas. Ceno izbere oglaševalec sam, v najboljšem primeru glede na interni izračun svojih stroškov in marž prodaje. V najslabšem primeru ceno določi “čez prst” in nima veliko skupnega z realnostjo. Tukaj pride v igro strah neizkušenih oglaševalcev: če ponudite prenizko ceno, se bodo kazali oglasi vaše konkurence, če ponudite previsoko, mečete denar stran.

Resnica: Res je, da na Googlu vsak oglaševalec sam določi ceno, ki jo je pripravljen plačati za klik na oglas. Razlika se skriva v majhni podrobnosti. Cena, ki jo določite, je najvišja cena, ki ste jo še pripravljeni plačati. Enako naredijo tudi vsi ostali oglaševalci, in Google za vsako iskanje izvede interno dražbo z vsemi ponudbami. Cena, ki vam jo Google zaračuna, je najnižja cena, ki bi jo morali ponuditi, da bi v dražbi za vrstni red oglasov še vedno ohranili isto mesto (vir: Google).

Zelo poenostavljeno napisano torej plačate ceno, ki jo ponudi vaša konkurenca, povišano za 1 cent (to drži le v primeru, da je kakovost oglasa konkurence popolnoma enaka kakovosti vaših oglasov, glejte tudi mit #5).

 

Mit #5: Majhni oglaševalci proti velikim nimajo nobene možnosti, saj veliki lahko ponudijo več denarja za klik na oglas.

Pogosto ljudje nad oglaševanjen na Googlu obupajo še preden začnejo, saj si predstavljajo, da ne morejo konkurirati velikim podjetjem, ki imajo na voljo več financ. Če bi začeli, bi bilo enostavno predrago.

Resnica: Ni vse v denarju. Google se zaveda, da AdWords ne bi bil uporaben, če bi bilo edino merilo za prikazovanje oglasov denar. Zato so razvili posebno formulo, s pomočjo katere določijo, kateri oglasi so najbolj primerni in jih bodo pokazali uporabnikom. Vrednost so poimenovali “Uvrstitev oglasa” ali angleško “Ad Rank”. Ta poleg ponujene cene na klik upošteva še kakovost in primernost oglasa ter vaše spletne strani (vir: Google). To pomeni, da z dobrimi oglasi, optimiziranim AdWords računom in primerno spletno stranjo lahko prehitite marsikoga.

Če torej mislite, da vas lahko velike korporacije izrinejo iz oglasov na Googlu, pomislite še enkrat. Ste bolj iznajdljivi, inovativni in strastni glede svoje storitve kot v velikih podjetjih? Lahko jih prehitite tudi z manjšim vložkom.

 

So miti izginili…?

Upam, da so vam navedene resnice bližje kot miti. Če napisanim razlagam ne verjamete v celoti, vas vabim, da me kontaktirate s svojimi pomisleki in vprašanji. Če vam to ni dovolj, pa vas vabim, da skupaj poskusimo oglaševanje na vaši spletni strani. Prav za take primere Google ponuja promocijskih za vas brezplačnih 60 EUR oglaševalskega denarja, s katerimi lahko preverite, kako AdWords obrniti v svojo korist.

5 mitov o oglaševanju na Google, ki jim raje ne verjemite

2 thoughts on “5 mitov o oglaševanju na Google, ki jim raje ne verjemite

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.