Do uspešne komunikacije v 5 korakih

Za primer vzemimo zgodbo Titanik. Vsi vemo kaj se je zgodilo s to ladjo in da bi boljša komunikacija lahko preprečila tragedijo, ki je terjala več kot 1.500 življenj. Če sem manj dramatična, in povzamem bistvo, bi rada le poudarila, kako pomembna je dejansko dobra komunikacija v vaši karieri, pri vodenju podjetja in delu s strankami.

Predstavljam vam izbrane nasvete, kako lahko začnete že danes uspešno komunicirati s strankami.

5 korakov do bolj uspešne komunikacije

Komunikacija1. Prekinjanje stranke

Bodite previdni, kadar prekinjate druge med govorom, še posebej vaše stranke. Prekinjanje strank, medtem, ko govorijo, lahko privede do jeze in nepotrebnega prerekanja. Predvsem kadar vam stranka razlaga svoj problem, počakajte, da dokonča, kar želi povedati. Med samim razlaganjem problema pametno razmišljajte, kaj in katero rešitev jim lahko ponudite v tistem trenutku. Če ne gre drugače in menite, da morate stranko prekiniti, naredite to na način, da povzamete vsebino, ki vam jo je povedala in izluščite glavno idejo njenega sporočanja. Na ta način vas lahko stranka popravi ali pa potrdi smer razmišljanja, s čimer boste prihranili čas in njena čustva čim prej umirili.

2. Aktivno poslušanje

Ali ste kdaj imeli občutek, ko ste se pogovarjali z nekom, da govorite s steno? Oseba vas je morda slišala, vendar sploh ni pokazala nikakršnega čustva ali zanimanja za povedano. Izogibajte se takšni komunikaciji. Pri dobri komunikaciji s strankami je pomembno, da se stranka zaveda, da jo poslušate, da pokažete interes in čustva ob povedanem, da pokimate z glavo. Stranke bodo vzpostavile z vami boljši stik, nanje boste naredili vtis in ustvarili vez med vami in stranko.

3. Negativna vprašanja

Negativna vprašanja so vprašanja, ki ustvarjajo zmedo, zato se jim izogibajte. Recimo, da stranko vprašate: »Nimate nameščene programske opreme?«. In stranka odgovori »Da«. Ali to pomeni, da stranka ima nameščeno opremo ali da je nima? Rajši sprašujte pozitivna vprašanja, kjer ni možnosti nerazumljivih odgovorov. Recimo: » Katero programsko opremo imate nameščeno?« . Če vseeno uporabite negativno vprašanje in ne razumete odgovora, povzemite vprašanje; »Torej, če sem vas prav razumel, imate nameščeno programsko opremo?«.

4. Uporabljajte pozitiven pristop

Vaše stranke bolj zanimajo vaše zmogljivosti kot pa vaše omejitve. Z drugimi besedami jih zanima, kaj lahko storite, namesto tega, česar ne morete storiti ali pa ponuditi. Način, kako skomunicirate vaše zmogljivosti, lahko vpliva na to, kako bodo zaznali vas in vaše podjetje. Torej, namesto da bi rekli: » Ne morem vam pomagati, razen če se odjavite.« recite »Prosim, odjavite se, da vam lahko pomagamo.« Vaša pozitivna komunikacija bo imela boljši odziv.

5. Obveščene stranke

Obveščajte svoje stranke o novostih, razvoju, dogodkih in o vsem kar se tiče strank, ki uporabljajo vaše storitve in izdelke. Če vam stranka pošlje e-pošto z vprašanjem ali pritožbo, jo obvestite, da ste prejeli njeno e-pošto in da ste v postopku ravnanja z njo. Na ta način bo stranka vedela, da ste prejeli njeno zahtevo in bo imela manj skrbi in negotovosti glede težave ter bo bolj potrpežljivo počakala na vaš odgovor. Ko odpravite težavo, to stranki takoj sporočite.

Poslušajte svoje stranke, se z njimi aktivno pogovarjajte ter gradite na skupnem prijateljskem in poslovnem odnosu.

Do uspešne komunikacije v 5 korakih
Tagged on:             

Št. komentarjev: 1

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.