Kakšna je vaša politika zaposlovanja?

Ena od najpomembnejših nalog, ki jih boste imeli kot vodja podjetja, je politika zaposlovanja in način kako boste izbirali nove zaposlene. Vzeti si morate čas, da boste našli pravo osebo za prosto delovno mesto. Podjetja, ki so uspešna pri zaposlovanju, izvajajo proces, ki vključuje privabljanje visokokakovostnih kandidatov, ocenjevanje potencialnih kandidatov na različnih področjih in pravočasno spoznavanje kandidata, ki bo pravi za njihovo podjetje.

Zbrala sem nasvete, ki vam bodo pomagali pri izgradnji in izboljšanju lastnega procesa zaposlovanja.

 

politika zaposlovanja

Dobro napišite in opišite oglas za delovno mesto

Če niste previdni, kako predstavite prosto delovno mesto in vaše podjetje, lahko odvrnete visoko sposobne kandidate od prijave na razpisano delovno mesto. Mnoga podjetja napišejo zelo podrobne razpise z dolgimi seznami opravil in mnogimi zahtevami. Študija, ki so jo naredili v Združenih državah Amerike in Kanadi, je ugotovila, da dolgi opisi zahtev odvrnejo dobre kandidate od prijave na razpis. Bolj podrobno predstavite in se pogovorite o delovnem mestu, osebno, na intervjuju.

Naj bo vaša spletna stran prilagojena pametnim telefonom

Danes naj bi kar 30% vseh aktivnih iskalcev zaposlitve uporabljalo svoje pametne telefone za iskanje zaposlitve ter zaposlitvenih oglasov. Aktualne postajajo tudi prijave na delovno mesto preko spletnih aplikacij.

Poglejte si socialne profile kandidata (Facebook, Instagram, LinkedIn)

Če se boste odločili preveriti kandidata na socialnih omrežjih, naj v celoti kandidatova dejavnost ne vpliva na vašo odločitev, predvsem zasebne zadeve, ki niso povezane s pomembnimi kvalitetami za delovno mesto. Bodite pozorni predvsem na kandidatove bloge, profesionalne objave, hobije, ki bi lahko doprinesli k vašemu podjetju.

Pametno izbirajte vprašanja na intervjuju, saj vam lahko povedo marsikaj o kandidatu

Pri intervjuju naj bi se vprašanja nagibala predvsem v smeri prihodnosti, v smislu kje se kandidat vidi čez 10 let, zakaj vsak dan vstane iz postelje in opravlja delo, ki ga veseli. Preverjajte predvsem motivacijo in želje kandidatov. Pomemben je tudi timski duh, mnenje o kandidatovih prejšnjih zaposlitvah, pozitiven odnos do ljudi in vizija, ki si jo ustvari ali jo deli z vašim podjetjem.

Pustite, da vam vprašanje (podjetju) zastavi tudi kandidat sam

Dejstvo, da pustite, da vam kandidat zastavi vprašanja o vas ali vašem podjetju, delovnem mestu, vas lahko usmerijo v njegovo razmišljanje, razberete lahko kaj je kandidatu pomembno in kako razmišlja o vašem podjetju. Naj bodo vaši odgovori iskreni in odkriti, da bo kandidat dobil jasno sliko o vašem delovnem mestu.

Bodite pozorni kakšno mnenje kroži o vašem podjetju na socialnih omrežjih, forumih

Tako kot boste vi raziskali ozadje vašega kandidata, bo kandidat raziskal ozadje vašega podjetja. Veliko kakovostnega kadra odvrnejo podjetja, ki imajo na forumih ali zaposlitvenih straneh negativne zgodbe zaposlenih. Naj vam bo v interesu, da sledite mnenju in ocenam vašega podjetja, ter se trudite za ugled in zadovoljen kader. Kar 69% vprašanih brezposelnih je izrazilo mnenje, da se ne bi prijavili na delovno mesto, ki ima na socialnih omrežjih slabo oceno in v katerem kader ni zadovoljen oz. so odnosi v podjetju slabi.

5/5 - (1 vote)
Kakšna je vaša politika zaposlovanja?
Tagged on:                     

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.