Opomnik: zadnji dan za vpis v register dejanskih lastnikov AJPES

Morda ste v medijih zasledili, da je od danes na AJPES na voljo Register dejanskih lastnikov. Register RDL je “je baza podatkov, v kateri se zbirajo podatki o dejanskih lastnikih z namenom zagotavljanja transparentnosti lastniških struktur poslovnih subjektov in onemogočanja zlorab poslovnih subjektov za pranje denarja in financiranje terorizma.”

Namen registra je imeti pregled na tem, katere fizične osebe so končni lastniki podjetij in drugih poslovnih subjektov ter kdo jih dejansko nadzoruje. Pri več podjetjih so lastništva namreč verižena preko deležev v drugih podjetjih, zato dejanski lastniki niso vedno transparentni.

Iskalnik po registru dejanskih lastnikov RDZ na AJPES

Kdo mora vpisati podatke v RDZ?

Če ste lastnik podjetja, je vaša dolžnost, da podatke vpišete v RDL. Podatke morajo torej vpisati pravne osebe. Podatki se ne prenesejo avtomatično iz registra PRS, prav tako ni druge avtomatike. Če vpisa ne opravite ali višete napačne podatke, so predvidene globe od 6000 do 60.000 evrov za pravno osebo ter od 400 do 2000 evrov za odgovorno osebo zavezanca. Zato vam svetujemo, da vpis opravite čim prej na spodnji povezavi:

Vpis podatkov v Register dejanskih lastnikov RDZ

Cena vpisa v RDZ: brezplačno

Izjeme za vpis v RDZ

Podatkov o dejanskih lastnikih ni potrebno vpisati:

  • enoosebne družbe z omejeno odgovornostjo (pri katerih je edini družbenik hkrati edini zastopnik družbe)
  • neposredni in posredni proračunski uporabniki
  • gospodarske družbe na organiziranem trgu, na katerem morajo v skladu z zakonodajo EU ali primerljivimi mednarodnimi standardi spoštovati zahtevo po razkritju, ki zagotavlja ustrezno preglednost informacij o lastništvu.

Če imate torej registriran s.p. ali enoosebni d.o.o., vam podatkov ni potrebno vpisati.

Kaj potrebujem za vpis v RDZ?

Za vpis boste potrebovali uporabniško ime za aplikacije AJPES ter digitalno potrdilo, s katerim se identificirate. Za dejanski vpis podatkov pa ime in priimek lastnika, njegovo davčno številko ter višino deleža v podjetju oziroma drug način nadzora podjetja (npr. preko pogodbe o poslovodenju).

Aplikacija za vpis v Register dejanskih lastnikov

 

 

Opomnik: zadnji dan za vpis v register dejanskih lastnikov AJPES
5 (100%) 3 glas[ov]

Opomnik: zadnji dan za vpis v register dejanskih lastnikov AJPES
Tagged on:     

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.