Kako uspešno sodelovati z influencerji?

Kaj  sploh je vplivnostni marketing?

Vplivnostni marketing oz. t.i. “influencer marketing” je promocija izdelkov in storitev s pomočjo tako imenovanih vplivnežev. Gre za posameznike, ki so si v družbenih medijih skozi določeno časovno obdobje ustvarili zvesto sledilno skupino, ki jim zaupa, upošteva njihova mnenja in nasvete. S svojim delovanjem na socialnih platformah imajo zaradi velikega števila sledilcev vedno večji vpliv na nakupne odločitve svojega občinstva, zato se podjetniki vse pogosteje odločajo za sodelovanje z njimi.

Raziskave kažejo na to, da influencerjem verjamemo tudi do 10-krat bolj kot podjetjem. Dandanes so prisotni na skoraj vseh področjih (moda, šport, prehrana, kozmetika, potovanja, avtomobilizem …), tako se lahko praktično vsak podjetnik odloči za sodelovanje z njimi.  Ko se odločate za sodelovanje z vplivneži, naj vas ne zavede zgolj število sledilcev ali všečkov, zelo pomemben dejavnik je vpletenost sledilcev in pa to, ali se vrednote vplivneža povezujejo z vrednotami, ki jih zasleduje vaša blagovna znamka.

3 načini sodelovanja z influencerji:

1. Podaritev produktov ali brezplačna uporaba storitev

Potrebno je indentificirati influencerje, ki bi lahko pripomogli k marketingu vašega produkta, storitve, blagovne znamke ter jim v zameno za promocijo ponuditi izdelke, storitve, ki jih za vas promovirajo. Številni influencerji v primerih, ko jim je produkt oz. storitev zelo všeč, v zameno za promocijo ne zahtevajo plačila. Vendar pa se morate zavedati, da zgolj zato, ker ste jim poslali darilo ali jim nudili neko storitev, to ne pomeni, da bodo na svojih socialnih omrežjih ta produkt tudi promovirali, saj nekateri to počnejo samo v zameno za plačilo. Če si kot podjetnik ne morete privoščiti, da bi jim plačali za objavo, je ena izmed možnosti, da sodelujete z manj vplivnimi influencerji, ki so ravno začeli s svojo kariero, saj ti ponavadi za sodelovanje z njimi ne zahtevajo plačila.

2. Sponzorirane objave

Influencerji lahko delijo objavo o vaših produktih, storitvah na svojih socialnih omrežjih v zameno za dogovorjeno plačilo. V tem primeru imate kot podjetnik večji vpliv na vsebino objav. Plačila, ki jih zahtevajo za sponzorirane objave, varirajo, odvisna so od številnih faktorjev, kot so število sledilcev, čas, ki ga porabijo za pripravo vsebine, področja promocije itd. Pomembno je, da z njimi sklenete dogovor, ki bo zadostil pričakovanjem in željam vseh vpletenih.

3. Nagradne igre

Ena izmed možnosti je, da influencerjem pošljete produkte, jim nudite na voljo storitve, ti pa jih ne obdržijo zase, ampak na svojih socialnih omrežjih organizirajo nagradno igro za sledilce. Velikokrat se odločajo za to možnost, saj si s tem povečujejo svojo priljubljenost in število sledilcev.

Kako uspešno sodelovati z influencerji?
4.5 (90%) 2 glas[ov]

Kako uspešno sodelovati z influencerji?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.