Kaj odprava geoblokiranja pomeni za trgovce?

Kaj je geoblokiranje? Gre za ustvarjanje geografskih ovir v virtualnem svetu, kjer sicer naj ne bi obstajale. 

35366000233 9b9768658b B

S 3. 12. 2018 je v veljavo stopila  Uredba (EU) 2018/302, ki obravnava neupravičeno diskriminacijo na področju spletne prodaje na podlagi državljanstva, kraja prebivališča ali kraja sedeža strank na notranjem trgu. Z njo je od takrat naprej prepovedano  geoblokiranje. Uredba je bila sprejeta že 23. marca 2018, vendar je v veljavo stopila komaj 3.12. 2018, s tem so omogočili trgovcem čas, da se ustrezno prilagodijo in pripravijo na spremembe. 

Kaj določajo nova pravila? Določajo, da trgovci ne smejo več delati razlik med strankami in jim nuditi različne pogoje ali cene v naslednjih 3 primerih: 

pri prodaji blaga, ki je dostavljeno v državo članico EU, v katero trgovec ponuja dostavo ali ko se o kraju prevzema blaga dogovori s stranko

– za elektronske storitve, kot so storitve v oblaku, skladiščenje podatkov, storitve spletnega gostovanja in zagotavljanja požarnih zidov, posredovanje spletišč 

– za storitve, ki jih stranka prejme v državi, v kateri trgovec deluje, kot so npr. hotelske nastanitve, športne prireditve, najem avtomobilov 

Prepoved trgovcem ne preprečuje, da imajo neto prodajne cene, ki se med državami članicami ali znotraj države članice razlikujejo ter se nediskriminatorno ponujajo strankam na določenem ozemlju. 

Tipičen primer geoblokiranja: kupec iz Slovenije želi kupiti čevlje iz avstrijske spletne trgovine, izbere si izdelek in klikne na gumbek “kupi”, nato pa je presmerjen na slovensko verzijo spletne strani, kjer je izbran izdelek dražji ali pa mu ta sploh ni na voljo. To sedaj ni več dovoljeno, in se te prakse kot trgovci ne smete več posluževati. 

 

Primeri geoblokiranja: 

– preprečevanje dostopa do prodajalčeve spletne strani kupcu iz druge DČ (države članice EU)

pogojevanja nakupa na spletni strani prodajalca z imetništvom plačilnih sredstev iz iste DČ (npr. kreditna kartica, ki jo je izdala švedska banka za nakup blaga prek interneta na švedski strani). Sedaj bodo lahko kupci na vaših spletnih straneh uporabljali plačilna sredstva ne glede na to v kateri državi članici so bila ta izdana. 

– obstoj posebnih lokalnih spletnih strani za nakupe v posamični DČ (npr. nike. si); prodajalci ustvarjajo posebne spletne strani za posamezne tuje trge, kjer ponujajo različne izdelke (druga ponudba) in različne cene. Npr. greš na nike. com, računalnik pa ve kje se nahajate (npr. v Sloveniji) in vas tako poveže na slovensko spletno stran. Trgovci, ki imajo na spletu regionalne podružnice, strank ne bodo več smeli kar samodejno preusmeriti na regionalno spletno stran (če ta obstaja), temveč ji bodo to lahko samo predlagali oziroma ponudili to možnost. Ta prepoved bo državljanom EU omogočala večjo enakopravnost. 

– razlike v cenah med lokalnimi spletnimi stranmi; težava nastane ko stroški niso utemeljeni – cenovna diskriminacija. Kaj diskriminacija sploh je? Gre za razlikovanje na podlagi osebnih okoliščin (državljanstva, kraja prebivališča, ali kraja sedeža strank). 

– razlika v izbiri med lokalnimi spletnimi stranmi 

 

Uredba pa ne velja na področju avtorskopravnih zaščitenih vsebin (npr. v primeru vsebin spotify, netflix, amazon,..), kot tudi ne glede  storitev v sektorjih, kot so promet in avdiovizualne storitve. Čez dve leti bo morala Komisija oceniti ali bi bilo potrebno prepoved geografskega blokiranja razširiti tudi na te vsebine, ki sedaj v uredbi niso bile zavzete. 

 

Kaj za to pomeni za trgovce? Trgovci bodo morali spletne kupce iz vseh držav članic obravnavati enako, ne bodo mogli kupcev več cenovno diskriminirati in jim bodo morali zagotavljati  enake pogoje nakupa, ne bodo jih več mogli različno obravnavati na podlagi kraja izdaje njihove kredine ali debitne kartice (ali drugega plačilnega sredstva). 

 

Upamo, da ste svoje spletno poslovanje priredili zahtevam uredbe! Priporočamo Vam intenzivno spremljanje sprememb zakonodaje, saj Vam bo tako prilagodititev spremembam lažja, manj stresna in hitrejša. 

 

Da boste uredbo bolje razumeli si lahko preberete zadeve še tu: 

https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/policies/geoblocking

 

Vir: 

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SL/TXT/?uri=CELEX%3A32018R0302

5/5 - (2 votes)
Kaj odprava geoblokiranja pomeni za trgovce?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.