Optimizacija spletnih strani – pomemben del sodobnega marketinga

Kaj je optimizacija spletnih strani?

SEO je kratica angleške besedne zveze ˝Search Engine Marketing˝, po slovensko optimizacija spletnih strani. Gre za postopek, s katerim se s pomočjo različnih tehnik izboljša uvrstitev spletnega mesta v spletnih iskalnikih in se tako na spletno stran privabi več obiskovalcev in potencialnih strank.

Spletno stran podjetja morate toliko optimizirati, da vas bodo stranke in tudi morebitni poslovni partnerji z lahkoto našli. Če vaše spletne strani ni mogoče najti med prvimi desetimi zadetki na iskalniku Google, to skorajda pomeni, da vaša spletna stran ne obstaja, saj boste zaradi njene slabe pozicijev iskalniku dobili le nekaj drobtinic prometa.

5 ključnih elementov za dobro SEO strategijo:

Poglejmo si seznam petih ključnih elementov za dobro SEO strategijo:

1.  Analiza ključnih besed

Pomembna zadeva, na katero se morate pri SEO optimizaciji osredotočiti, so ključne besede. To so iskalna gesla, ki jih vtipkamo v spletne iskalnike, pravzaprav gre za teme, o katerih želimo informacije. Da privedete potencialne kupce, morate razmisliti, katere so tiste ključne besede, povezane s poslovanjem vašega podjetja, storitvijo ali produktom.

Analiza ključnih besed obsega analizo vertikalnih in obstranskih ključnih besed, to je proces, s katerim določite, katere ključne besede so povezane z vašo spletno stranjo. Vertikalna analiza pregleda vse možne oblike glavne besede in različne popularne kombinacije te besede. Preveriti morate tudi, katere ključne besede v povezavi z vašo ključno besedo uporabljajo druge strani.

Izbrati morate ključne besede, ki so relevantne za vašo ciljno publiko in ki bodo dosegle največje uspehe. Pomembno je, da veste, kako popularna je posamezna ključna beseda (koliko iskanj s to besedo je bilo opravljenih npr. v zadnjem mesecu) in kakšna je konkurenca (koliko spletnih strani se pojavi, ko iščete v spletnih iskalnikih to ključno besedo).

 

2. Ustvarite vsebino spletne strani na osnovi ključnih besed

Potem ko izberete ključne besede, lahko pričnete na njihovi osnovi izdelovati vsebino za  spletno stran. Vsebina spletne strani je najpomembnejši del spletne predstavitve, saj je od nje odvisno, ali bo pritegnila pozornost obiskovalcev, ima pa tudi velik vpliv na pozicijo v spletnih iskalnikih. Velika večina uporabnikov prebere le nekaj prvih besed na spletni strani, zato je izbor pravih besed. s katerimi jih nagovorimo, zelo pomemben.

 

3. Optimizirajte vsebino spletne strani na osnovi primarne ključne besede

Najprej optimizirajte stran okoli primarne ključne besede. Primarno ključno besedo dodajte v naslov strani, v naslove znotraj vsebine, med samo vsebino, v povezave, imena in opise slik …

Ključno besedo naj vsebuje tudi meta opis spletne stran. To je kratek povzetek vaše spletne strani v rezultatih iskanja.

 

4. Promocija vsebine

Potem ko je vsebina ustvarjena in optimizirana, pa te ne pozabite oglaševati prek vaših socialnih omrežij! Bolj kot ljudje vidijo, bolj delijo in povezujejo vašo vsebino, bolj bo vaša spletna stran postala priljubljena in pridobili boste več zaupanja pri spletnih iskalnikih.

 

5. Zunanje povezave na vaše vsebine

Do zdaj smo govorili samo o optimizaciji na spletni strani (˝on- site˝ optimizacija). Ne smemo pa pozabiti na ˝off-site˝ optimizacijo strani. Off-site optimizacija je povezana z vsemi aktivnostmi, ki jih v namen izboljšanja pozicij v spletnih iskalnikih lahko opravimo izven spletne strani. Gre za gradnjo povratnih povezav (angl. link building), torej povezav z drugih spletnih strani na vašo spletno stran. Sem sodi predvsem vpis v spletne imenike, poslovne imenike, pridobivanje povezav z blogov, družabnih omrežij in drugih strani.

 

Optimizacija spletnih strani postaja čedalje pomembnejši del sodobnega marketinga, ki gre z roko v roki z drugimi načini promocije. Kljub temu da SEO strokovnjaki opozarjajo na to, da le dobro optimizirana spletna stran lahko prinaša zadovoljive rezultate, marsikatero podjetje še vedno ne daje dovolj poudarka optimizaciji spletnih strani. Ne storite te napake tudi vi, aktivno se lotite optimizacije spletnih strani, pri tem pa upoštevajte zgornje nasvete.

 

Optimizacija spletnih strani – pomemben del sodobnega marketinga
4.5 (90%) 2 glas[ov]

Optimizacija spletnih strani – pomemben del sodobnega marketinga

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.