Že uporabljate tretjo vrstico v Google oglasih?

Besedilni oglasi

Besedilni oglasi na Google so tisti oglasi, ki jih v veliki večini opazimo, kadar nekaj iščemo. V iskalno polje na Google vpišemo ključno besedo in že se nam prikažejo rezultati, med katerimi so tudi besedilni oglasi. V slovenskih rezultatih so Google oglasi označeni z besedico “Oglas”, v angleških s še krajšo “Ad”.

Primer besedilnega oglasa na Google, ki je označen z besedico “Oglas”

Včasih ena, potem dve, zdaj že kar tri vrstice za naslov

Ko so se leta 2000 Googlovi oglasi prvič predstavili, je imel vsak oglas eno vrstico za naslov ter dve vrstici za opis oglasa. Kasneje (pa še vseeno ne toliko nazaj) je Google izvedel spremembo, da se je v določenih primerih prva vrstica opisa oglasa pokazala kot naslov, tako da smo oglaševalci prvič imeli efektivno na razpolago več znakov, kot le tistih začetnih 35. začelo se je zanimivo obdobje, ko ste svojo kreativnost lahko pokazali v večji meri. Nedolgo zatem so drugo vrstico naslova v oglasu dejansko “legalizirali”, tako da je postala običajen del oglasa, ne le trik, ki smo ga poznali le nekateri.

Konec letošnjega avgusta je Google Ads (kot se po novem imenuje Google AdWords) uvedel še tretjo vrstico naslova oglasa. Tako imamo oglaševalci na voljo kar trikrat po 30 znakov, ki jih lahko uporabimo v naslovu oglasa in se prikažejo kot modra povezava. Da pa to ne bi bilo vse, so tudi že prej podaljšano omejitev za besedilo oglasa razširili na kar dvakrat 90 znakov. Tako je tudi opis pridobil kar nekaj dodatnih možnosti za daljše besedilo.

Izdelava Google oglasa s tremi vrsticami za naslov in dvema za opis

Vendar pozor! Kljub temu, da imamo oglaševalci sedaj na voljo tri vrstice za naslov, se oglasi prikažejo malo drugače. Vse tri vrstice se namreč pri prikazu združijo med seboj, ločijo jih le navpične ločilne črte (|). Pri opisu oglasa je podobno. Namesto, da bi se opis pokazal v dveh vrsticah, kot ga vnesemo, se sicer res pokaže v (do) dveh vrsticah, a prelom je pač tam, kjer zmanjka prostora za besedilo. To na učinkovitost oglasa ne vpliva, lahko pa vpliva na zelo natančne oglaševalce, ki bi želeli besedilo postaviti “po svoje”. To samo po sebi ni nobena omejitev, je pa dobro vedeti pri pripravi oglasov. Kot pomoč si lahko pomagate z orodjem, ki na desni strani prikazuje, kako bo oglas izgledal na mobilniku in kako na računalnikih.

Ideje za uporabo tretje vrstice

Zdaj imamo oglaševalci torej kar naenkrat precej več prostora za izdelavo besednih oglasov. Kako ga izkoristiti? Pripravil sem nekaj hitrih idej, ki vam lahko nalogo olajšajo.

1. Na novo premislite, kako naj oglasi izgledajo

To, da je na voljo dodatna vrstica, je lahko tako pozitivno kot negativno. Google vas bo seveda vzpodbujal, da tudi tretjo vrstico izpolnite, tako da bo to enkratna priložnost, da tja napišete le dodatno informacijo, samo “da bo mir”. Vendar to ni najboljša možnost. Raje razmislite, če bi oglase napisali povsem na novo, saj več prostora dejansko lahko izkoristite za to, da se vaši oglasi razlikujejo od ostalih. To pa je pogosto že dober razlog, da se vam splača vzeti kakšno uro časa, razmisliti o tem, kako ste lahko drugačni, in to pretopiti v edinstvene oglase.

2. Osredotočite se na potrebe potencialnih strank in na prednosti zanje

Ne pustite, da bi vaš “marketinški jezik” prevladal in da bi v dodatno vrstico za naslov (in še posebej dodatno vrstico za opis) navajali le lastnosti izdelka ali storitve, ki jo oglašujete. Raje se osredotočite na potencialnega kupca ter na njegove potrebe in prednosti, ki jih bo imel, če se odloči za vas. Torej: namesto navajanja prednosti izdelka raje navedite prednosti za stranke. Učinek vas utegne presenetiti.

3. Povejte tisto, za kar vam je prej zmanjkalo prostora

Naj bo to kakšna dodatna akcija, prednost, informacija… Prepričan sem , da ste pri izdelavi oglasov pogosto razmišljali, kako bi vse, kar ste želeli povedati, stlačili v tako malo znakov. Konec koncev imate tako briljantno storitev ali izdelek, pa tako malo prostora, da bi to povedali stranki. Zdaj imate priložnost, da informacije, ki ste jih prej s težavo zadržali zase, vključite v oglas. Seveda ne pretiravajte – še vedno naj velja, da je kakovost pred količino.

Za konec…

Ko boste že ravno urejali oglase in prevetrili njihova besedila, vam toplo svetujem, da si pogledate tudi razširitve oglasov. Pri tem vam lahko pomaga naslednji seznam stvari, ki jih lahko preverite:

  • Ste zamenjali telefonsko številko, v razširitvi za klic pa je še stara?
  • Ste naredili nove oglase, ki se kažejo brez razširitev?
  • So povezave pri razširitvah Sitelinks še veljavne (in ažurne)?
  • Če razširitve cen upravljate ročno, so se cene kaj spremenile, pa jih niste popravili?
  • Preverite, če uporabljate vse razširitve, ki so vam na voljo. Morda nekaterih, ki so bile dodane naknadno, še ne uporabljate?
  • Ste nastavili omejitev prikazovanja razširitev na določene ure, pa bi vam zdaj ustrezal drugačen urnik?
  • Se razširitve, ki jih uporabljate, kje podvajajo? Uporabljate enaka besedila za Sitelinks in Callouts?

 

Želim vam prijetno in uspešno upravljanje vaših Google Ads akcij!

Že uporabljate tretjo vrstico v Google oglasih?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.