Oglaševalski kotiček

5 nasvetov za Snapchat marketing

“Content is the reason search began in the first place.”

– Lee Odden

Aplikacija Snapchat

Že poznate Snapchat, aplikacijo, ki predstavlja večini 30+ letnikov popolno neznanko? 🙂 Ne skbite, statistični podatki namreč kažejo, da je največ uporabnikov Snapchata starih med 12 in 24 let. V ZDA jih je dnevno aktivnih več kot 77 milijonov. Ta številka dnevno s svetlobno hitrostjo narašča in uvršča Snapchat med najhitreje rastoče družbeno omrežje.

 

 

Snapchat je aplikacija, ki se uporablja za pošiljanje tekstovnih sporočil, slikovnega materiala in kratkih video vsebin. Vsaki objavi se v Snapchatov-em slengu reče „snap“, ki ga lahko v slovenski jezik še najbolje prevedemo kot „trenutek“. V katerem se resnično splača živeti.

V čem je Snapchat drugačen?

Največja posebnost Snapchata, ki ga hkrati tudi najbolj razlikuje od ostalih družbenih omrežij, je ta, da se vsa naložena vsebina po določenem času sama izbriše. Čas izbrisa lahko nastavimo sami. Na izbiro imamo trajanje od 1 do 10 sekund. V kolikor želimo ogledano vsebino vseeno shraniti, lahko to storimo samo v primeru, da smo lastniki hitrih prstov in v tem času naredimo screenshot ali „zaslonsko sliko“. Vendar pozor. Naša hramba vsebine ne bo ostala neopažena, saj Snapchat za vsako shranjeno vsebino uporabnika primerno opozori.

Snapchat zgodbe

Da ne bi bili uporabniki zaradi zbrisane vsebine preveč razočarani, nam je Snapchat omogočil tudi shranjevanje vsebine pod zavihek “moje zgodbe”, kjer lahko ostanejo malo dlje časa. Snapchat zgodbe so kompilacije slik, video vsebin, grafik in ilustracij. Posebnost zgodb je, da se vsebine same razvrstijo v kronološkem vrstnem redu in tako ustvarijo neke vrste pripoved. Vsaka taka pripoved je sestavljena iz shranjenih vsebin, ki niso starejše od 24 ur. Ogledi zgodb so v času 24 ur neomejeni. Po izteku 24 ur vse shranjene vsebine izginejo.

Snapchat spomini

Kot smo že prej omenili, lahko s pomočjo zaslonske slike shranimo objave, ki so nam preveč všeč, da bi trajale samo 10 sekund. Vse te shranjene objave lahko potem najdemo v zavihku “spomini”. V zavihku Snapchat spomini se torej nahajajo vse vsebine, ki jih je uporabnik kadarkoli shranil in nas najbolj spominjajo na dobri stari album. Lahko jih tudi kadarkoli delimo med prijatelje in jih tako spomnimo na naše skupne trenutke. Približno tako, kot bi si skupaj ogledovali album starih slik.

Snapchat filtri

Prepričani smo, da ste že zasledili kakšnega izmed interaktivnih Snapchatovih filtrov, ki so se začeli pojavljati tudi na drugih družbenih omrežjih. Morda pa le niste vedeli, od kod izvirajo. Eden izmed najbolj razširjenih filtrov, ki je bil prvič na razpolago na Snapchatu, je pes z ušesi in premikajočim se jezikom, ki je nedvomno eden izmed najbolj popularnih vseh časov. Če si želite ogledati ponudbe raznolikih filtrov, ki jih Snapchat ponuja, se za pomoč obrnite k stricu Googlu.

Glede na raziskave, se večina uporabnikov za Snapchat odloči prav zaradi zabavnih filtrov in veliko bolj sproščenem deljenju tistih manj privlačnih, a vsekakor bolj zabavnih slik, saj čez nekaj sekund tako ali tako izginejo.

Snapchat za marketing podjetij?

Če imate to srečo in so vaši ciljni kupci zajeti v starostni skupini večine uporabnikov Snapchata, potem ste lahko presrečni, saj je Snapchat več kot ustvarjen za vas. Vendar vseeno previdnost ni odveč.

Ne glede na sproščeno vsebino, ki jo to družbeno omrežje podpira, se je v praksi pripravljanje materiala za objavljanje na Snapchatu, izkazalo za izredno težavno. Dejstvo je, da smo vsi, ko se želimo zares izkazati, nagnjeni h kompliciranju in preveč časa posvetimo nepomembnim podrobnostim, za katere na Snapchatu niti slučajno ni časa! Potrudite se in pokažite svojo kreativno žilico, vendar to storite hitro.

1. Povejte svojo zgodbo

Kot smo se že naučili, vsebine deljene na Snapchatu lahko za 24 ur shranite v zavihek „moja zgodba“. Uporabnikom na tak način omogočite, da si za ogled vaše vsebine vzamejo več časa. Priporočamo vam, da zgodbo, ki jo želite povedati, posnamete v več delih, ki jih bo kronološka ureditev med seboj zaporedno povezala in zgodil se bo učinek zgodbe. Ker imate na razpolago zelo malo časa, mora biti vaša vsebina avtentična in udarna, s čim manj kompliciranja. Bodite sproščeni, neposredni, zanimivi in zabavni in verjemite, da boste s takim odnosom svoje sledilci navdušili.

2. Pogled v zakulisje

Snapchat je lahko tudi izvrstno orodje za poglobitev odnosov z sledilci. Čeprav se morda sprva zaradi samodejnega brisanja vsebin zdi zelo površinsko družbeno omrežje.

Predlagamo vam, da delite slike ali krajše video vsebine direktno iz prostorov vašega podjetja in tako spustite vaše sledilce blizu oz. dobijo občutek, da so prišli k vam na obisk.

Idealen čas za to je čas, ko razvijate nove produkte, prenavljate prostore, organizirate dogodek, skratka, počnete nekaj novega. Povejte jim tudi, da so teh pogledov deležni samo oni in da jih delite samo z njimi. To bo zelo dobro vplivalo na vzpostavitev sproščenih odnosov z uporabniki in vaše podjetje pokazalo v zelo osebni luči. Pokažite jim, kje se akcija zares dogaja in o vas se bo govorilo.

Ta opcija je izvrstna predvsem za marketing raznih dogodkov, kjer se lahko v živo javljate in svojim sledillcem v realnem času pokažete, kaj se na dogodku dogaja in kakšno je vzdušje. Seveda  morate nujno izkoristiti te kratke trenutke, za klic k akciji, s povabilom, da naj se vam pridružijo.

3. Promocijske kode

Nedavne raziskave so pokazale, da bi 58 % mladih prej kupilo izdelek, če bi zanj prejeli promocijsko kodo na Snapchatu. Povejte torej svojim sledilcem, da vam veliko pomenijo in da ste se pripravljeni za njih potruditi. Ponudite jim posebno Snapchat promocijsko ponudbo in jim pošljite kode s popusti, ki jih lahko vnovčijo samo oni. Nikakor enakih promocij istočasno ne ponujajte še na drugih družbenih omrežjih, saj bo občutek edinstvenosti pri vaših sledilcih izginil. Prav tako se lahko počutijo izdane in prevarane. Ne glede na podobnosti različnih družbenih omrežij uporabljate vsakega samostojno in zanj izberite primeren način komunikacije.

4. Promocijski dogodki

Seveda greste lahko še korak dlje in pošiljanje promocijskih kod dvignete na višji nivo ter pokažete sledilcem, da ste kreativni in obvladate marketing svojega podjetja. Če imate trgovino ali morda gostinski lokal lahko organizirate čisto poseben promocijski dogodek. Sledilcem na Snapchatu sporočite datum in čas trajanja promocije. Če vam v tem času pošljejo sliko iz vaše trgovine oz. gostinskega lokala jim preko Snapchata pošljite promocijsko kodo, ki jo bodo morali v 10 sekundah (najdaljši čas ogleda vsebine Snapchatu) pokazati prodajalcu. V tem času morda poskrbite, da bo na razpolago več osebja, kot ponavadi, da se boste vsi skupaj super zabavali.

5. Bodite kul

Ugotovili smo že, da so uporabniki Snapchata mlajši, ki si vsekakor ne želijo dolgočasnih in preveč strokovnih vsebin. Potrudite se in pokažite, da je vaše podjetje kul in se zna zabavati. S serviranjem zabavne vsebine boste tudi vsem dokazali, da ste naredili svojo domačo nalogo, v potankost spoznali svoje kupce, za katere točno veste, kaj si želijo.

Povečanje prometa na spletni strani

Če še niste prepričani o uporabnosti in primernosti Snapchata za vaš posel vam svetujemo, da vseeno poskusite. Snapchat je super orodje za ponujanje „bonbončkov“, ki bodo v vaših sledilcih vzbudili zanimanje za vaše podjetje in posledično iz zanimanja obiskali vašo spletno stran oz. vašo spletno trgovino.

Predvsem je zelo pomembno, da preden začnete z oglaševanjem na Snapchatu dobro premislite kakšne vsebine boste med svoje sledilce delili. Zaradi časovno omejene vidljivosti vsebine morajo biti vaše objave kvalitetne, pomenske, zabavne in predvsem sproščene. Bodite to kar ste in uspelo vam bo.

5 nasvetov za Snapchat marketing
5 (100%) 1 glas[ov]

5 nasvetov za Snapchat marketing