Oglaševalski kotiček

Katero družbeno omrežje je najbolj primerno za vaš posel

“Successful companies in social media function more like entertainment companies, publishers, or party planners than as traditional advertisers.”

– Erik Qualman

Katero družbeno omrežje izbrati?

V poplavi fotografij okusnih kosil, ljubkih domačih živali, smešnih posnetkov in najnovejših nasvetov za zdravo in popolno telo, se na družbenih omrežjih najde tudi nekaj prostora za oglaševanje produktov in storitev. Danes je ustvarjena stran na Facebooku nekaj čisto samoumevnega in z njo upravlja že skoraj čisto vsako podjetje. Zaradi pomankanja znanja in organiziranosti tovrstnega oglaševanja pa jih večina zgolj zbira “všečke”, ki pa jih obravnavajo kot edino merodajno enoto za uspešnost podjetja (tudi posameznikov) na družbenih omrežjih.

Vendar pa oglaševanje preko družbenih medijev ni samo krvava vojna za “všečke”, kot zgleda na prvi pogled, ampak je ob premišljeni uporabi (pravega recepta, ki bi deloval za vse pravzaprav sploh ni) lahko zelo učinkovito orodje in ima veliko potenciala, s katerim lahko kar iz službenega naslonjača ustvarjate skupnost, ki se z veseljem vrača in morda celo postane zvesta. Ravno zveste stranke pa so dragoceni zaklad vsakega podjetja.

 

 

Kako začeti?

Kot vseh ostalih delov oglaševalske sestavljanke, se je tudi oglaševanja na družbenih omrežij potrebno lotiti sistematično. Na začetku je najbolj pomembna strategija, ki pa mora vedno vsebovati izbiro primernih družbenih omrežij in temu primernih načinov komunikacije ter nagovarjanja potencialnih strank, katere je potrebno zelo natančo opredeliti in skrbno razmisliti kje se nahajajo. Strategija oglaševanja preko družbenih omrežij pa mora biti s strategijo in načrtom celotne veje marketinga vašega podjetja usklajena in povezana.

Enake objave na različnih družbenih omrežjih?

Ta metoda ima zelo malo možnosti za uspeh. Na žalost vsaka reklama v digitalnem svetu ni dobra reklama! Zavedati se morate, da se nikakor ne morete na vseh družbenih omrežjih predstaviti na enak način in uporabljati iste marketinške metode, saj povsod ne bodo delovale in tako bo vaše podjetje (kot tudi storitve in produkti) v očeh uporabnika izgubilo na vrednosti.

Ste se že kdaj vprašali zakaj sploh obstaja več različnih omrežij? Zakaj so nekateri posamezniki in podjetja aktivna na enih, na drugih pa se sploh ne pojavljajo? Razlog za to so majhne razlike v družbenih omrežjih, ki jih delajo bolj zanimive za različna podjetja in skupine ljudi. Vaša prva naloga pri ustvarjanju strategije je torej, da ugotovite preko katerega družbenega omrežja bo oglaševanje vašega podjetja najbolj uspešno in če se odločite za uporabo več različnih omrežij, si za vsako posebej ustvarite načrt in prilagodite način komunikacije. Uporabnikom boste tako pokazali, da ste inovativno podjetje, ki sledi trendom oglaševanja in skrbi za dobro komunikacijo s strankami.

Facebook

Facebook je najbolj popularna platforma, ki jo lahko z lahkoto izkoristite tudi za oglaševalske namene. Zasledovalci lahko vsak trenutek spremljajo vašo stran, kjer lahko preprosto delite fotografije, pišete novice in podajate splošne informacije o vašem podjetju (spletna stran, telefonska številka, naslov, odpiralni čas…), ki bodo zasledovalcem pomagale, da na enem mestu dobijo vse kar jih zanima. Z deljenjem vsebine iz svoje spletne strani oz. spletne trgovine lahko tudi okrepite promet na spletni strani. Organizirate pa lahko pa tudi dogodke, nagradne igre in z postavljanjem vprašanj spodbudite komunikacijo. Facebook ponuja tudi možnost plačljivega oglaševanja in pregledne statistične podatke.

Zaradi tako množične in aktivne uporabe so priložnosti na tem omrežju zelo velike. Od svojih zasledovalcev, lahko iz prve roke izveste kakšne so njihove želje in potrebe, kaj si želijo in česa ne marajo. To pa vam lahko prihrani ogromno časa in živcev pri razvijanju in uvajanju novosti ter izboljševanju že obstoječih storitev ali produktov. Na Facebooku je zelo pomembno tudi, da komunikacija poteka bolj “domače” in osebno. Če se samo sprehodimo po objavah svojih prijteljev lahko vidimo, da nam prostovoljno razkrivajo precejšen osebni del svojih življenj. Brez, da bi jih kdo prosil objavljajo slike svojih družinskih članov in oznanjajo razne dogodke iz življenja. Zato je torej ključnega pomena, da se podobnega načina komunikacije držimo in  se s svojimi zasledovalci pogovarjamo bolj sproščeno in nismo direktno usmerjeni k nagovarjanju v nakup.

Facebook pa na žalost ni najbolj idealno družbeno omrežje. Mnogi so prepričani, da je preveč zaprto in da je možnost oglaševanja velika le toliko kot je visoka številka zasledovalcev. To pomeni, da brez dodatnega plačljivega oglaševanja, vaše (nekatere) objave vidijo samo tisti, ki so vaši zasledovalci in tisti, ki so neposredno povezani z njimi.

Google+

Google+ nima toliko aktivnih uporabnikov kot Facebook, vendar pa vsi tisti, ki so aktivno prisotni nastopajo zelo dobro in imajo velike možnosti za uspeh. Platforma pa se tudi zelo hitro razvija in ima vsak dan skoraj tisoč novih uporabnikov.

Na Google+ lahko enako kot na Facebooku objavljate, delite in “všečkate” vsebino svojih prijateljev oz. zasledovalcev. S to razliko, da imate možnost prilagoditve in spreminjanja vidljivosti objav.

Svoje zasledovalce lahko poljubno razdelite v kroge (“circles”) in za vsako objavo posebej določite kateri skupini bo vidna in kateri ne. Tako vaši zasledovalci vidijo samo objave, ki ste jih namenili njihovemu krogu. Tak način oglaševanje je zelo primeren za personalizacijo objav in za približanje posameznim skupinam, ki jih posledično lahko tako tudi bolje spoznamo in si lažje pridobimo njihovo zaupanje.

Oglaševanje z Google+ je torej najbolj primerno za tista podjetja, ki imajo več skupin ciljnih kupcev, ki se med seboj razlikujejo.

LinkedIn

Linkedin je najbolj podjetniško usmerjenodružbeno omrežje. Tukaj so uporabniki prisotni izključno zato, da delijo svoje delovne izkušnje in poslovne misli. Velika večina uporabnikov pa je starejših od 37 let. Izvrstno je tudi za mreženje in izmenjavanju kontaktov ter povezovanju različnih podjetij. Podjetja pa lahko LinkedIn izkoristijo za iskanje novih primernih kandidatov za zaposlitev in sodelovanja. LinkedIn pa je tudi edino omrežje na katerem lahko zares vidimo, kdo si je ogledoval naš profil.

Twitter

Twitter je edino omrežje, kjer je število znakov, ki jih lahko napišete v objavi omejeno na 140. Pri čemer je udarna in zanimiva vsebino še toliko bolj pomembna. Na Twitter-ju lahko brez težav delite svoje mnenje in zapišete kakšno kratko misel, vendar pa je za bolj uspešno oglaševanje nujno v objavo vključiti povezave do strani, ki jih želite potencialnim kupcem pokazati. K objavi torej morate prilepiti povezavo do svoje spletne strani ali spletne trgovine in tako z lahkoto pridobivate na obisku. V nekaterih primerih morda to pomeni tudi opravljen nakup in celo pridobitev nove stranke. Twitter pa je primeren tudi za vzpostavitev dobrih odnosev in pridobivanje zvestobe zasledovalcev, saj lahko enako kot na Facebooku komentirajo vaše objave in razvijajo debate.

Velika prednost Twitterja pa je njegova odprtost, saj vaša objave lahko vidijo tudi tisti, ki niso direktno vaši zasledovalci. To je mogoče z uporabo # (“hashtagov”), ki jih lahko uporabite kot dodatek k vašim objavam. Besede za # morajo kar najbolje spadati v kontekst vaše objave oz. filozofije vašega podjetja, saj uporabniki, ko nekaj iščejo, velikokrat najprej preverijo že obstoječe #.

Instagram

Instgram je omrežje, ki je namenjeno objavljanju slik in kratkih (15 sekundnih) posnetkov. Celoten princip deluje podobno kot pri Twitterju, preko #. Ker je Instagram v veliki večini vizualno omrežje je zelo pomembno, da objavljate fotografije s katerimi se vaši zasledovalci lahko poistovetijo. Fotografije pa morajo biti dobre kvalitete in z uporabo najrazličnejših filtrov lahko iz svojih produktov ustvarite pravcate umetnine.

Pinterest

Pinterest je čisto posebna platforma, katere cilj je raziskovanje. Na Pinterestu so glavne objave fotografije, ki so opremljene z zelo malo teksta in dodano povezavo. Glavni cilj oglaševanja preko Pinteresta so kliki na sliko, ki zasledovalce pripeljejo direktno na spletno stran podjetja oz. v osrčje spletne trgovine.

Svoje objave pa lahko tudi razdelite na različne segmente t.i. “boarde” in pomagate svojim zasledovalcem, da se na vašem profilu hitreje znajdejo in poiščejo samo to kar jih zanima. Vašo vsebino pa si potem lahko shranijo in jo razvrstijo tudi v svoje “boarde” oz na svoj profil.

S shranjevanjem priljubljene vsebine lahko drugim pokažemo kdo smo in jim na tak način razkrijemo svojo osebnost oz. osebnost našega podjetja.

Zaradi svoje vizaulnosti in več možnosti deljenja vsebine je Pinterest najbolj primerna platfroma za ponudbnike oblačil, modnih dodatkov, restavracij, receptov… In verjetno je ravno zato več kot 70% uporabnikov Pinteresta ženskega spola. 🙂

Katero družbeno omrežje je najbolj primerno za vaš posel
Ocenite prispevek!

Katero družbeno omrežje je najbolj primerno za vaš posel