Oglaševalski kotiček

Kako se uspešno lotiti prodaje v 4 korakih

“Our jobs as marketers are to understand how the customer wants to buy and help them do so.”

– Bryan Eisenberg

Uspešna prodaja je želja prav vsakega podjetja, ne glede na to s čim se ukvarja ali kaj prodaja. Nekateri podjetniki se prodaje lotevajo sami, spet drugi prodajo zaupajo drugim in ustanovijo samostojen oddelek visoko ali ne tako visoko kvalificiranih posameznikov, ki imajo pravzaprav zelo težko nalogo. V poplavi različnih (in seveda še kako podobnih) izdelkov oz. storitev morajo kupce prepričati, da naj se odločijo ravno za izdelek ali storitev njihovega podjetja.

1. Nič ne sme biti odvisno od sreče

Morda boste imeli že takoj na začetku srečo in bo vaša prodaja že takoj zacvetela. Vendar pa ta scenarij skoraj ni mogoč oz. je zelo redek. Ogromno podjetnikov ravno zaradi vznemirjenja ob začetku prodaje, ogromnih pričakovanj in zaupanja faktorju sreče, takoj ko ne gre po njihovih načrtih, hitro postane razočaranih in morda celo odneha takrat, ko bi morali najbolj vztrajati in poskusiti znova. Zato se ne zanašajte na srečo in se začnite truditi za svoj uspeh.

2. Bodite aktivni

Prodaja je kompleksen proces, ki zahteva veliko potrpežljivosti, pripravljanja, učenja in mreženja z različnimi posamezniki, s katerimi bi lahko vzajemno sodelovali. Zato vsekakor priporočam udeležbo na različnih strokovnih dogodkih, izobraževanjih in delavnicah z vam zanimivo tematiko. Poleg vsega pridobljenega znanja imate tam vse možnosti, da spoznate ljudi, s katerimi bi lahko sodelovali, odkrili nekaj novega in morda oboji postali še bolj uspešni.

3. Naredite domačo nalogo

Poleg mreženja in udeležbe na dogodkih je zelo pomembno narediti tržno raziskavo in ugotoviti, kdo so vaše ključne stranke in kaj pravzaprav hočejo. To lahko najbolje naredite tako, da jih enostavno vprašate. Sprašujte in navezujte stike z ljudmi ter poskusite ugotoviti kdo so tisti, ki so za vas zanimivi, kaj imajo skupnega in zakaj. Ko boste enkrat dobro poznali svoj tržni segment, boste točno vedeli, na kakšen način se morate prodaje lotiti, kar vam bo celoten proces zelo olajšalo.

4. Naredite to, kar drugi nočejo

Za uspešno prodajo na žalost ne poznamo nobenega 100% delujočega recepta, saj je uspešnost odvisna od nešteto dejavnikov, ki se glede na lastnosti ciljnih kupcev in izdelkov oz. storitev, ki jih ponujate, neprestano spreminjajo. Že samo na spletu lahko najdete ogromno nasvetov in “pravil”, ki naj bi zagotovo delovali, vendar pa ni nujno, da bodo delovali ravno pri vas. Zato se morate sami potruditi in prehoditi vse korake po poti do uspešne prodaje. Tudi tiste, ki jih drugi nočejo. Ravno ti pa so ponavadi ključni in najbolj pomembni za pot do uspeha.

Kako se uspešno lotiti prodaje v 4 korakih
Ocenite prispevek!

Kako se uspešno lotiti prodaje v 4 korakih