Oglaševalski kotiček

5 nasvetov za ustvarjanje zgodbe vašega podjetja

“Marketing is no longer about the stuff that you make, but about the stories you tell.”

– Seth Godin

Dobra zgodba za boljšo prepoznavnost podjetja

Vsi že dobro vemo, da je za ustvarjanje dobre pozicije na trgu in pridobivanje zvestobe strank potrebno imeti zgodbo. Zdi se, kot da je podjetništvo postalo večno tuhtanje o tem kakšno zgodbo bi si izmislili, da bi z njo res navdušili kupce in bi jo vsi želeli deliti med prijatelje in še boljše, se z njo poistovetili. Zgodba naj bi kupce ponesla točno tja kamor želite. Zgodba naj bi jih tudi nasmejala, morda celo spravila v jok. Na koncu pa obvezno razkrila težko pričakovano rešitev za popolnoma nerešljiv problem.

Dejstvo je, da ljudje hrepenimo po zgodbah in znamkah s katerimi se lahko poistovetimo. Z njimi posredno izražamo tudi svoj jaz in kažemo svojo identiteto. Ljudje resnično najraje kupijo prav zgodbo, zato jo postavite na svoje virtualno polico in jo začnite prodajati že danes. Vašemu podjetju bo zgodba dodala dušo, hkrati pa vam pomagala, da boste izstopali iz množice podobnih, enoličnih podjetij.

Prav tako pa vam lahko dobra zgodba odpre veliko več vrat, kot bi sprva mislili, saj z njo ne prepričujete samo svojih potencialnih strank, vendar pa postanete bolj zanimivi tudi za druga podjetja, ki si vas bodo želela spoznati in morda tudi z vami sodelovati, kar pa je za vaš posel in seveda tudi razpoznavnost lahko zelo koristno.

 

 

Kako postaviti okvirje za zgodbo?

1. Spoznajte svoje kupce

Pri spoznavanju svojih kupcev nekateri resnično postajajo pravi znanstveniki in lahko bi rekli, da je to postala najbolj vsemogočna predpostavka oglaševanja, ki jo morate vzeti zelo resno in narediti svojo domačo nalogo. Zelo pomembno je, da na začetku definirate svojo skupino ali pa tudi skupine ciljnih kupcev, ko so skupine definirane se znanost šele lahko prične. Potrudite se in se postavite v kožo svojega ciljnega kupca, dobro razmislite kako se počuti, kaj razmišlja, kaj vidi, kakšni ljudje ga obkrožajo, kaj počne v prostem času, kje dela, kje živi.. in navsezadnje kateri njegov problem boste reševali! Predlagamo vam, da ga narišete, ga morda tudi poimenujete in iz njega poskusite ustvariti miselni vzorec (miselne vzorce smo se učili v osnovni šoli).

2. Bodite drugačni

Poskusite povedati nekaj kar še ni povedal nihče! Seveda pa morate izhajati iz sebe in iz značilnosti vašega produkta, storitve in podjetja. Prepričani smo, da imate tudi vi nekaj česar nihče nima, samo malce se morate v to poglobiti. Morda je ravno zgodba o odločitvi za izdelovanje vašega produkta ali nudenje storitev zelo zabavna, ali pa se vam je ob ustanovitvi podjetja zgodilo nekaj res posebnega. Zgodba mora imeti namen, bistvo in seveda zaključek, v katerem nujno poveste kaj ljudje z „nakupom vaše zgodbe“ pridobijo.

3. Bodite preprosti

Potrudite se in če tudi si še tako želite, v zgodbo ne vključujte preveč podrobnosti, saj bodo kupce samo zmedle in ga oddaljile od samega bistva. Poskusite jo povedati jasno, da ne bo izpadla dvoumna (v kolikor tega nočete) in jo predstavite tako, da jo bodo vsi razumeli tako kot si sami želite. V kolikor se boste dolgo ukvarjali z zgodbo in se vam bo ustavilo poskusite narediti nekaj dni pavze in v tem času razmislite kaj že sploh hočete povedati. S spočitimi možgani bo šlo lažje.

4. Živite svojo zgodbo

Zgodba vašega podjetja ni samo vaša zgodba in če jo boste govorili samo vi (pa če tudi se boste še tako trudili) ne bo želenega učinka. Zgodbo morajo poznati vsi zaposleni v podjetju. Podjetje mora biti prežeto z vašo zgodbo, saj je ona tista, ki se prodaja in vam bo v veliko pomoč, ko boste izgubili fokus. Zgodba bo vedno tam, da vas bo spomnila zakaj ste pravzaprav začeli in zakaj je vredno vztrajati. Torej, seznanite vse zaposlene z vašo zgodbo in vztrajajte pri deljenju in vzpodbujanju zanimanja pri strankah.

5. Ponesite jo čez devet gora in devet voda

Kot smo v prejšnjem odstavku napisali je zelo pomembno, da zgodbo širijo vsi zaposleni in jo nujno vključijo v prodajo. Vendar pa glavni kanal prehajanja zgodbe ni ustno izročilo, saj živimo v digitalni dobi in tudi samo postajamo vse bolj digitalni ljudje, ki informacije vsrkavamo preko interneta. Zgodba morate zato nujno vključiti na vsa socialna omrežja, zaradi razlik v delovanju socialnih omrežij pa boste z vsako objavo, ki bo na različnih omrežjih drugačna pridobili globino in razgibanost. Zgodbo pa morate nujno vključiti tudi na spletno stran. Primeren prostor za njo je zavihek „about us“, ki ga imajo skoraj vse obstoječe spletne strani podjetij. Tam naj domuje in vsem novim „firbcom“ pove kar si tako zelo želijo slišati.

Naj zgodba postane vaš zaščitni znak, ki prepleta vse še tako skrite kotičke vašega podjetja!

5 nasvetov za ustvarjanje zgodbe vašega podjetja
Ocenite prispevek!

5 nasvetov za ustvarjanje zgodbe vašega podjetja